Ez a szem portál első folyamának archívuma. 2023 januárjától az ujszem.org oldalon folytatjuk!

Tiltakozunk Észak-Szíria török megszállása és általában a háború ellen

Ne opunem invadării din nordul Siriei și războiului în general

Între 18 și 19 ianuarie 2018 regimul Erdogan a lansat oficial operațiunea militară (numită Olive Branch) de invadare a zonei de nord a Siriei (regiunea Aleppo). Conform declarațiilor făcute de guvernul turc, de militari de rang înalt și a mass mediei deținute de guvern, scopul operațiunii este să elibereze populația din aceste zone de sub represiunea organizațiilor politice opresive. În spatele argumentelor false și contrafăcute, interesul partidului de la putere (AKP) este de a intimida oponenții politici folosind forța brută și întărindu-și poziția în politica domestică (vezi felul în care au compromis discuțiile de pace cu PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – sau represiunea continuă a membrilor din HDP, partidul pentru drepturile minoritarilor etc.).

Regimul Erdogan pretinde că principalele organizații politice ale Federației Democratice din Nordul Siriei (SDF), care încearcă să construiască un nou sistem politic bazat pe elemente de democrație directă și economie socială, sunt legate direct de PKK care în Turcia este considerată o organizație teroristă. Reprezentarea politică de stânga a kurzilor sirieni, delegații acestora, alianța lor militară – SDF care cuprinde părți kurde, asiriene și arabe – sunt derutate cu bună știință de autoritățile turce cu pretextul luptei împotriva organizațiilor teroriste active în Siria (precum ISIS sau Tahrir alSham). Intențiile regimului sunt limpezi: așa numita operațiune „Olive Branch” este un instrument criminal și fără scrupule al guvernului cu scopul de a distruge sistemul politic care se naște în regiune, cel mai mare dușman și temerea statului națiune: confederația democratică. Nu există garanții pentru viitorul organizațiilor politice ale federației (PYD, SDF, Tev-Dem etc.), dar sistemul actual din zonă, cu consilii comunale și municipale, este singurul care s-a dovedit capabil să construiască ceva inovativ și progresiv în privința eforturilor neobosite ale oamenilor de a-și consolida noul lor sistem, într-o situație de război și prins între regimuri autoritare. În această situație noi avem următoarea poziție:

condamnăm cu tărie operațiunile militare de invadare, lansate de armata turcă și de aliații lor sirieni, care, în esență, reprezintă manifestarea imperativului de expansiune continuă caracteristic capitalismului și a structurilor de putere centrale – angrenându-se într-o stare de război care este cea mai distructivă formă a tendințelor de colonizare și omogenizare inerente statuluinațiune.
condamnăm cu tărie războiul însuși, care întotdeauna este ofensiv și este expresia unui anumit conflict de interese al claselor conducătoare sau ale unor organizații care nu pot fi trase la răspundere în mod democratic (serviciile secrete, milițiile, stat în stat, companiile etc.). Consecințele războiului sunt: diviziunea, distrugerea și reînnoirea prin câștigul și mai multor bogății de către instituțiile capitaliste victorioase – în timp ce majoritatea oamenilor vor fi constrânși să plătească făptașii pentru reconstrucția propriei țări, iar câștigătorii vor continua să-și întărească influența asupra lor, blocând orice tentativă în direcția justiției sociale, a unei politici inclusive sau împiedicând stabilirea și dezvoltarea unor noi modele democratice de luare a deciziilor.
condamnăm cu tărie toate tacticile guvernamentale care fac imposibilă încrederea reciprocă și cooperarea socială: procesele de accelerare a stratificării sociale, toate compromisurile și aranjamentele trecute, prezente și viitoare, făcute în numele „pragmatismului” politic care într-un final vor crește diviziunile de clasă.
condamnăm ferm tăcerea comunității internaționale [USA, UE, Rusia, Iran] în spatele căreia se ascunde complicitatea acestora în a împărții Siria ca pe o colonie.

Semnatari:

Cercul de filosofie 127  (Cluj)

Ⓐcasă Cluj

Redacția a szem (Cluj/Ținutul Secuiesc)

Apertúra online periodika

Comunitatea Mahala (Bucharest)

Critic Atac (Bucharest)

Dreptul la Oraș (Timișoara)

Láthatatlan Kollégium (Cluj)

Mâna de Lucru (Bucharest)

Mérce (Budapest)

Társadalomelméleti Kollégium (Budapest)

Tett. Digitális/Radikális (Budapest)

tranzit.ro /cluj (Cluj)

Alex Cistelecan

Alexandru Liță

Alexandru Predoiu

Almási M. Anna

András Csaba

Antal Attila

Bíró Noémi

Borbély András

Bordás Máté

Bozsoki Petra

Brassay István

Dankuly Csaba

Dankuly Levente

Demény Péter

Farkas Arnold Levente

Fehér Renátó

Fogler Tibor

Gegő Virág

George Zamfir

Grecu Cristian-Dan

Jakab Villő Hanga

Kántor Zsolt

Kapelner Zsolt

Kiss Viktor

Kocsis Árpád

Konok Péter

Kömüves Dániel

Kopacz Kund

Kovács István

Kulcsár Árpád

Kustán Magyari Attila

Lapis József

Marno János

Marin Diana

Máthé Péter Kristóf

Ónya Balázs

Orbán Gyöngyi

Orbán János

Parászka Máté

Petruț Dávid

Sánta Miriám

Simon Emőke

Szabó Csenge

Szabó Dorottya

Szabolcsi Gergely

Szatmári Áron

Székely Örs

Szigeti Attila

Szigeti Csaba

Szőcs Imre

Tamás Gáspár Miklós

Tordai-S. Attila

T. Szabó Levente

Ugron Nóra

Valer Simion Cosma

Vámos Eszter

Varga Gergő

Varga László

Zsupos Norbert

Zsurzsán Anita

Hozzászólás

Hozzászólás