Ez a szem portál első folyamának archívuma. 2023 januárjától az ujszem.org oldalon folytatjuk!

Budapest Pride 2018

Új Ötödik fül rovatunkban szerkesztőink által fontosnak és érdekesnek tartott romániai és magyarországi politikai, közösségi, művészeti eseményekről adunk hírt és számolunk be. 


Július 7-én, szombaton kerül sor a Budapest Pride felvonulásra. A menet 14 órakor indul a Városligeti Fasorról a Kossuth tér irányába. Az alábbi linken több információt is olvashattok a menet lefolyását illetően.

A 2018-as Budapest Pride felvonulás térképe

A felvonulás hivatalos Facebook-eseménye itt elérhető.

A rendezvényt illetően ajánljuk az alábbi, a Tetten megjelent cikket, melyben a kapitalista társadalom által kommodifikált identitáspolitikai szempont mellett az LMBTQ-aktivizmus gazdasági, szociális és nemi vetületeiről is szót ejtenek:

„A Pride felvonulások mindig is merész és dühös politikai véleménynyilvánításként funkcionáltak. Ezeket a felvonulásokat napjainkban egyre több és átfogóbb kritikával szokták illetni asszimilációs, egyre kevésbé radikális és szubverzív prioritásaik miatt. A Budapest Pride hosszú évek óta sokat tesz az LMBTQ-közösség láthatóságáért, ugyanakkor az idei hivatalos záróbuli piaci alapú szervezése nyugtalanító tendenciákról árulkodik. […]

Ahogy Alan Sears fogalmaz, ezzel a mobilizálással párhuzamosan, „a kapitalista szerkezetátalakítás folyamata újfajta létezési formákat is megnyitott a leszbikus és meleg léthelyzeteknek. A piac egyre mélyebb és átfogóbb behatolása a mindennapi életbe teret adott a leszbikus és meleg életforma különbözö kommodifikált formáihoz, amelyek a bárok, éttermek, kereskedelmi kiadványok, a divat és a frizurák köré orientálódnak” (2005:92). […]

Ebben a depolitizált, vagy annak tűnő fogyasztás-alapú LMB-érában kell valamiféle kritikus queer marxista-feminista ellenállást kifejteni, ami fontos eszközöket adhat a kezünkbe ahhoz, hogy újra lehessen csavarozni azt a radikális queer ellenállást, ami egyszerre követeli egyrészt a privátszférához való jogot, vagyis, hogy az állam maradjon az LMBTQ és nemkonform konszenzuális szexuális gyakorlatokat folytató emberek hálószobáinak falain kívül. Másrészt azt a jogot is, hogy a szexet és szexualitást a zárt ajtók mögül az aszexuálisnak titulált, de heteronormatív nyilvánosság előterébe hozva kritikai reflexiókkal illessük. A mentegetőzéstől mentes, heteronormatív szempontból ekölcstelennek és obszcénnek tartott queer politika ugyanis a szexualitást magát is elő akarja bujtatni a „szekrényből” (Sears 2005), nem csak az indvidumokat. Nem az érdekli, hogy számháborús győzelmet arasson minden évben, hogy milyen sokan vettek részt a Pride felvonuláson, hanem, hogy kényelmetlenséget okozzon, hogy elmossa a moralizáló határokat, hogy számon kérje a gender-normativitás és a kapitalista termelési mód összekapcsolódását” – írja Lehotai Orsolya Szivárványos zászlóba csavart fogyasztás: gondolatok a Budapest Pride záróbuli előtt című cikkében.

A felvonulás hivatalos eseményén kívül ajánljuk az Antifasiszták a homofóbia ellen eseményt:

„Közösen a gyűlölet, a kirekesztés és az elnyomás minden formája ellen!

A Budapesti Autonóm Csoport és az Antifasiszták idén is ott lesznek a Pride felvonuláson, ezúttal a Tilossal közösen saját zenei felhozatallal.

A szivárvány-kapitalizmus önmagában nem elég, amikor a NER-ben a pillanatnyi önkény és a fasiszta támogatóik kénye-kedve szerint dől el, hogy a heteronormatív felfogáson kívül esőket meddig tűrik meg és mikortól tiltják be.

Menjünk együtt a Pridera mindannyian, akik szerint az egyenlőség nem vita tárgya, megmutatni, hogy nem félünk, akármit is mobilizál ellenünk ez a rendszer.

Egyre többen, egyre jobban!”

„LMBTQ behatolók a rasszizmus ellen” feliratú tábla a 2018-as kolozsvári Pride felvonulásról

Hozzászólás

Hozzászólás