Ez a szem portál első folyamának archívuma. 2023 januárjától az ujszem.org oldalon folytatjuk!

Gender struggle Kelet-Európában – nemzetközi konferencia

Október 11.-13. között a litvániai Kaunasban és Vilniusban Gender struggle Kelet-Európában – A szocialista múlt hagyatéka és kortárs problémák (Gender Struggle in Eastern Europe – Legacy of the Socialist Past and Contemporary Issues) névvel szerveznek nemzetközi konferenciát. A részvétel mindenki számára ingyenes és regisztrálni október 2-áig lehet az alábbi linken. A rendezvény első két napján, Kaunasban a konferencia nyelve angol, az utolsó napon, Vilniusban, pedig angol-német-litván. A részletes program megtekinthető itt. Az előadókról részletes információt itt találtok.

A konferencia első két napján az előadások öt témakör köré csoportosulnak: a társadalmi nemek tanulmányának (gender studies) kelet-európai oktatása és kutatása, kelet-európai nemi esélyegyenlőségi politikák és példaértékű herstoryk, nem és munka viszonya, kelet-európai nacionalista diskurzus és jobboldali politikák, illetve a liberális feminizmus  korlátai, a kelet-európai feminista aktivizmus és civil szervezetek kapcsolata.

A közös kelet-európai, posztszocialista hagyatékon túl, a konferencián több a mai Magyarországot konkrétan is érintő előadás is elhangzik, például Rédai Dorottya a mai Magyarország újkonzervatív, populista és autokrata oktatási politikáiról beszél előadásában. Katja Kahlina, pedig, a kelet-európai genderellenes és LMBTQ-ellenes mozgalmakról szóló előadásában a szlovéniai, horvátországi és magyarországi populista, heteroszexista és etnonacionalista diskurzusok összefonódását vizsgálja. Gregor Anikó a magyarországi illiberális/ neoliberális rezsim kontextusában beszél feminista aktivizmusról.

A konferencia harmadik, Vilniusban megrendezett napján Rosa Luxemburg halálának 100. évfordulójára emlékeznek és az elhangző előadások Luxemburg munkásságához kapcsolódnak. (Kapelner Zsoltnak a Rosa Luxemburgról szóló korábban a szemen megjelent írását itt olvashatjátok.)

Kaunasban 2018-ban Nemzetközi Feminista Találkozóra (International Feminist Gathering) került sor, melyen a szem egyik szerkesztője is részt vett, illetve a bukaresti queer-feminista Dysnomia olvasókor és zine képviselője a mostani romániai fasiszta mozgalmakról tartott előadást. Artemisa Liarja pedig a kelet-európai cipőgyárak kizsákmányoló körülményeiről beszélt, a romániai helyzetet is érintve. A tavalyi találkozó összes előadásának és beszélgetésének hangfelvételei szabadon elérhetők online:

Hozzászólás

Hozzászólás