Tiltakozunk Észak-Szíria török megszállása és általában a háború ellen
Ne opunem invadării din nordul Siriei și războiului în general
Între 18 și 19 ianuarie 2018 regimul Erdogan a lansat oficial operațiunea militară (numită Olive Branch) de invadare a zonei de nord a Siriei (regiunea Aleppo). Conform declarațiilor făcute de guvernul turc, de militari de rang înalt și a mass mediei deținute de guvern, scopul operațiunii este să elibereze populația din aceste zone de sub represiunea organizațiilor politice opresive. În spatele argumentelor false și contrafăcute, interesul partidului de la putere (AKP) este de a intimida oponenții politici folosind forța brută și întărindu-și poziția în politica domestică (vezi felul în care au compromis discuțiile de pace cu PKK – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – sau represiunea continuă a membrilor din HDP, partidul pentru drepturile minoritarilor etc.).
Regimul Erdogan pretinde că principalele organizații politice ale Federației Democratice din Nordul Siriei (SDF), care încearcă să construiască un nou sistem politic bazat pe elemente de democrație directă și economie socială, sunt legate direct de PKK care în Turcia este considerată o organizație teroristă. Reprezentarea politică de stânga a kurzilor sirieni, delegații acestora, alianța lor militară – SDF care cuprinde părți kurde, asiriene și arabe – sunt derutate cu bună știință de autoritățile turce cu pretextul luptei împotriva organizațiilor teroriste active în Siria (precum ISIS sau Tahrir alSham). Intențiile regimului sunt limpezi: așa numita operațiune „Olive Branch” este un instrument criminal și fără scrupule al guvernului cu scopul de a distruge sistemul politic care se naște în regiune, cel mai mare dușman și temerea statului națiune: confederația democratică. Nu există garanții pentru viitorul organizațiilor politice ale federației (PYD, SDF, Tev-Dem etc.), dar sistemul actual din zonă, cu consilii comunale și municipale, este singurul care s-a dovedit capabil să construiască ceva inovativ și progresiv în privința eforturilor neobosite ale oamenilor de a-și consolida noul lor sistem, într-o situație de război și prins între regimuri autoritare. În această situație noi avem următoarea poziție:
• condamnăm cu tărie operațiunile militare de invadare, lansate de armata turcă și de aliații lor sirieni, care, în esență, reprezintă manifestarea imperativului de expansiune continuă caracteristic capitalismului și a structurilor de putere centrale – angrenându-se într-o stare de război care este cea mai distructivă formă a tendințelor de colonizare și omogenizare inerente statuluinațiune.
• condamnăm cu tărie războiul însuși, care întotdeauna este ofensiv și este expresia unui anumit conflict de interese al claselor conducătoare sau ale unor organizații care nu pot fi trase la răspundere în mod democratic (serviciile secrete, milițiile, stat în stat, companiile etc.). Consecințele războiului sunt: diviziunea, distrugerea și reînnoirea prin câștigul și mai multor bogății de către instituțiile capitaliste victorioase – în timp ce majoritatea oamenilor vor fi constrânși să plătească făptașii pentru reconstrucția propriei țări, iar câștigătorii vor continua să-și întărească influența asupra lor, blocând orice tentativă în direcția justiției sociale, a unei politici inclusive sau împiedicând stabilirea și dezvoltarea unor noi modele democratice de luare a deciziilor.
• condamnăm cu tărie toate tacticile guvernamentale care fac imposibilă încrederea reciprocă și cooperarea socială: procesele de accelerare a stratificării sociale, toate compromisurile și aranjamentele trecute, prezente și viitoare, făcute în numele „pragmatismului” politic care într-un final vor crește diviziunile de clasă.
• condamnăm ferm tăcerea comunității internaționale [USA, UE, Rusia, Iran] în spatele căreia se ascunde complicitatea acestora în a împărții Siria ca pe o colonie.
Semnatari:
Cercul de filosofie 127 (Cluj)
Ⓐcasă Cluj
Redacția a szem (Cluj/Ținutul Secuiesc)
Apertúra online periodika
Comunitatea Mahala (Bucharest)
Critic Atac (Bucharest)
Dreptul la Oraș (Timișoara)
Láthatatlan Kollégium (Cluj)
Mâna de Lucru (Bucharest)
Mérce (Budapest)
Társadalomelméleti Kollégium (Budapest)
Tett. Digitális/Radikális (Budapest)
tranzit.ro /cluj (Cluj)
Alex Cistelecan
Alexandru Liță
Alexandru Predoiu
Almási M. Anna
András Csaba
Antal Attila
Bíró Noémi
Borbély András
Bordás Máté
Bozsoki Petra
Brassay István
Dankuly Csaba
Dankuly Levente
Demény Péter
Farkas Arnold Levente
Fehér Renátó
Fogler Tibor
Gegő Virág
George Zamfir
Grecu Cristian-Dan
Jakab Villő Hanga
Kántor Zsolt
Kapelner Zsolt
Kiss Viktor
Kocsis Árpád
Konok Péter
Kömüves Dániel
Kopacz Kund
Kovács István
Kulcsár Árpád
Kustán Magyari Attila
Lapis József
Marno János
Marin Diana
Máthé Péter Kristóf
Ónya Balázs
Orbán Gyöngyi
Orbán János
Parászka Máté
Petruț Dávid
Sánta Miriám
Simon Emőke
Szabó Csenge
Szabó Dorottya
Szabolcsi Gergely
Szatmári Áron
Székely Örs
Szigeti Attila
Szigeti Csaba
Szőcs Imre
Tamás Gáspár Miklós
Tordai-S. Attila
T. Szabó Levente
Ugron Nóra
Valer Simion Cosma
Vámos Eszter
Varga Gergő
Varga László
Zsupos Norbert
Zsurzsán Anita